Untitled

1234567
Across
  1. 3. A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet legféltettebb lágyszárú növénye. Bíborpiros virágaiban kevés sziromlevél, sok sárga porzó és ötágú termő található.
  2. 4. Az egyik leggyakoribb hazai madárfajunk. Ez a közepes méretű ragadozó madár sokszor más madarak fészkeit választja költőhelyül. Jellegzetes ismertetője, hogy tollfülei hosszúak. 2020-ban az év madara.
  3. 5. Színpompás védett madarunk. Egykori kavicsbányák mellett felhalmozott meddő halmokon és partoldalakon alakítja ki társaival több, kisebb fészektelepét.
  4. 7. A zárt nádasokat kedvelő vízimadár. Nevét a fején található jellegzetes dísztollairól kapta, mely része a látványos udvarlási szertartásnak minden év tavaszán és nyár elején.
Down
  1. 1. A Dráva árterületén található aprófalvas vidék, melynek elnevezése a finnugor „ur” szóból eredeztethető és vizes területekből kiemelkedő hátságokat jelöl.
  2. 2. Ismertebb "városi rokonát" tavasszal milliónyi kis fehér virág borítja. A rendkívül ritka faj a kevés számú védett fásszárú növényfaj közé tartozik, melynek néhány, csekély állománya a Mecsekben, a Villányi-hegységben és a Dél-Mezőföldön is megtalálható.
  3. 6. Magyarország és Horvátország határfolyója, a Dunával való találkozásánál található védett természeti terület a Kopácsi-rét.