Sieviete un rehabilitācija

123456789101112131415161718192021222324252627282930
Across
  1. 3. Kāda ar grūtniecību saistīta sindroma gadījumā konservatīva terapija (t.sk. fizikālā terapija / rehabilitācija) NETIEK rekomendēta?
  2. 5. Kāda aktivitāte mērenā slodzē tiek ieteikta grūtniecēm un sievietēm pēcdzemdību periodā vismaz 150 minūtes nedēļā?
  3. 8. Vienas no biežākajām sāpēm grūtniecības un pēcdzemdību periodā ir iegurņa sāpes. Kas ir otras biežākās sāpes?
  4. 13. Kura rehabilitācijas nozare var sniegt būtisku informāciju grūtnieces izglītošanā par to, kā saudzēt muguru, kā veicināt pareizu stāju; kā stāvēt, staigāt, pieliekties, nekaitējot mugurkaulam?
  5. 14. Kura no rehabilitācijas nozarēm var sniegt savu ieguldījumu iegurņa sāpju diagnostikā un ārstēšanā?
  6. 16. Viena no galvenajām tēmām ginekoloģiskās un dzemdniecības rehabilitācijas kontektā.
  7. 20. Multi- un interdisciplināra personas funkcionālās veselības aprūpe. Tā ir virzīta uz negatīvo slimības seku novēršanu un pacienta dzīves kvalitātes attiecībā uz veselību uzlabošanu. Kas tas ir?
  8. 22. Gestācijas hipertensija ir absolūta vai relatīva kontrindikācija fiziskajām aktivitātēm grūtniecības laikā?
  9. 23. Iegurņa pamatnes problēmu simptomus var koriģēt konservatīvi un ķirurģiski; kas ir uzticamākā pētījumu apkopjumu vietne (bibliotēkas datu bāzes), kurā ir iespēja pārbaudīt dažādu rekomendāciju pierādījumu līmeni?
  10. 24. Latvijā ir mājas lapa, kurā ir pieejama vispārēja informācija par sievietes iegurni, tomēr tā nav ārstniecības metode, kas var tikt izmantota ārstniecības nolūkos konkrētu diagnožu ārstēšanai bez ārsta piekrišanas. Kā sauc šo mājas lapu, kurā sievietes un aprūpes personas var gūt informāciju par sievietes ķermeni.
  11. 26. Izplatīta līdz 30% sieviešu vidū; līdz pat 63% sievietēm postmenopauzē; var būt saistīta arī ar stresu; visbiežāk tiek attiecināta uz urīnu, bet izpaužas arī kā gāzu un fēču.
  12. 27. Zinātnieku vidū nav vienprātības par šī ķermeņa raksturlieluma nozīmīgumu muguras sāpju veicināšanā. Ir tādi, kuri uzskata, ka palielināts šis lielums, ir riska faktors. Ir tādi, kuri apgalvo, ka šis lielums neļauj secināt, vai sievietei grūtniecības laikā attīstīsies vai neattīstīsies sāpes muguras lejas daļā. Kas tas ir par ķermeņa raksturlielumu?
  13. 28. Kādas izmaiņas sievietes organismā grūtniecības laikā ir viens no pirmajiem muguras sāpju iemesliem? Šo izmaiņu rezultātā organismā veidojas tāda kā iekaisuma reakcija, palielinās saišu, saistaudu un iegurņa kaulu savienojumu elastīgums.
  14. 30. Kura vingrinājumu grupa ir īpaši palīdzoša sievietēm menopauzes laikā osteoporozes profilaksei un rehabilitācijai?
Down
  1. 1. Kas ir dokumentu veids, kurā var meklēt ieteikumus fiziskajām aktivitātēm grūtniecības laikā un pēcdzemdību periodā?
  2. 2. Dzemdībās palīdzošas var būt ne tikai siltuma kompreses (termoterapija / siltumterapija). Kas ir otrs terapijas veids, ko mēdz izmantot sievietes veselības aprūpē (gan dzemdībās, gan ginekoloģisko procedūru laikā)?
  3. 4. Kurā dzīves posmā sieviete visbiežāk var piedzīvot problēmas, kuras raksturo kā Diastasis recti abdominis (vēdera taisnā muskuļa diastāzes).
  4. 6. Kas tas ir par sindromu, kas apraksta procesus sievietes ķermenī menopauzes laikā, ietekmējot sievietes dzīves kvalitāti. Vēsturiski tika saukts arī par maksts atrofiju.
  5. 7. Rehabilitācijas procesā nepieciešama rehabilitējamā līdzdalība - ir jābūt vēlmei kaut ko konkrētajā situācijā mainīt. Bez tā rehabilitācijas mērķi var netikt sasniegti. Kas tas ir?
  6. 9. Kas ir absolūta kontrindikācija līdzdalībai grūtnieču vingrošanā?
  7. 10. Drošs vingrinājuma veids grūtniecības laikā arī tad, ja ir gestācijas diabēts.
  8. 11. Bieži ieteikti vingrinājumi iegurņa pamatnes stiprināšanai, kuru efektivitāte tomēr ir salīdzinoši zema; ginekologs, kura vārdā vingrinājumi nosaukti, ieteikumus par vingrinājumiem pirmo reizi publicēja 1948.gadā.
  9. 12. Fizioterapijā izmantota medicīniskā tehnoloģija, kuras pielietojums dzemdībās saistīts galvenokārt ar sāpju mazināšanu, muskulatūras tonusa mazināšanu, ķermeņa izjūtas veicināšanu.
  10. 15. Muskulis, kuram ir nozīme iegurņa veselībā - gan iegurņa stabilitātes nodrošināšanā, gan iegurņa sāpju mazināšanā. Latviešu valodā to sauc par bumbierveida muskuli. Kāds ir muskuļa nosaukums latīņu valodā?
  11. 17. Kāda stāvokļa korekcijā būtiska nozīme rehabilitācijai ir menopauzes periodā?
  12. 18. Kāda kvalitātes līmeņa pētījumi apstiprina starpenes masāžas lietderīgumu, gatavojoties dzemdībām?
  13. 19. Lai arī nav pietiekamu augstas kvalitātes pierādījumu par efektivitāti, tomēr pēc ķeizargrieziena operācijas sievietēm iesaka nodrošināt vēdera atbalstu. Kas ir tas, ar ko nodrošina vēdera atbalstu pēc-operācijas periodā?
  14. 21. Vingrinājumu veids, kas pieejams ikvienam pie samaņas esošam cilvēkam pasaulē jeb kurā brīdī. Arī dzemdībās.
  15. 25. Kādas pakāpes plīsumus, iespējams, samazina starpenes masāžas veikšana grūtniecības laikā?
  16. 29. Nefarmakoloģiska dzemdību atsāpināšanas metode, kuras iedarbībā uzlabojas asinsrite, audu apgāde ar skābekli, samazinās kortizola un norepinefrīna līmenis, palielinās serotonīna līmenis un izdalās endorfīni?