A név mögött az ember

1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435
Across
 1. 3. Francois-Marie Arouet író, költő és filozófus, a francia forradalom egyik legnagyobb alakja.
 2. 5. 1987-ben egy kirobbanóan tehetséges fiatal írónő robbant be a köztudatba, Csokonai Lili, akiről később kiderült, hogy valójában Esterházy Péterről van szó.
 3. 6. Molnár Éva néven született az a magyar szerző, aki írói álnevét férjezett nevének anagrammájából alkotta meg. Könnyed, merész, humoros stílusban ír, rajongói szerint könyveit alig lehet letenni.
 4. 8. Nobel-díjas chilei költő, művésznevét egy cseh író tiszteletére vette fel. Egy katonai puccs következtében halt meg, megmérgezték. A megfejtés 2. sora.
 5. 10. Magyar író, akinek Kék angyal című műve hozta meg az ismertséget. Évek óta féltve őrzi inkognitóját, ha el is megy egy-egy könyvbemutatóra, akkor is csak paraván mögül olvas fel. Ennek köszönhetően legalább azt tudjuk, hogy férfiról van szó.
 6. 11. A krimi koronázatlan királynője, aki álnéven hat romantikus regényt is írt, ám ezek korán sem voltak annyira sikeresek, mint Miss Marple vagy Hercule Poirot kalandjai.
 7. 12. Sajátos stílusával, bizarr humorával szeretette meg magát az olvasóközönséggel és vált ismert szerzővé. Könnyed regényei mellett színdarabokat és forgatókönyveket is írt. Fiatalon halt meg munkaszolgálatosként.
 8. 14. A mindenki által legalább egyszer elolvasott Egri csillagok szerzője több álnéven is publikált, főleg újságíróként. Egyik legismertebb álnevén egy cikksorozatot írt, amelyben görbe tükröt tartott a paraszti és a rohanó világ között.
 9. 25. Ez a portugál szerző több mint nyolcvan alteregót épített, különböző nemzetiségűeket, saját stílussal, imázzsal, horoszkóppal, aláírással.
 10. 26. Olasz író, aki első könyvének megjelenése óta titokban tartja kilétét. Úgy érzi, szüksége van az anonimitásra, a könyvei nélküle is bejárják a maguk útját.
 11. 27. Albert William Du Aime alias William Wharton amerikai író különösen rajongott egy országért a sajátján kívül, ezért volt egy olyan időszak, hogy csak azon a nyelven és abban az országban engedte publikálni a műveit, amelyek csak a halála után jelentek meg angolul.
 12. 31. Férfiálnévvel adta ki műveit George Eliot, akiről miután kiderült, hogy valójában nő, eladott könyveinek száma azonnal csökkenni kezdett.
 13. 33. New York Times bestseller szerző, minden évben több könyve is megjelenik különböző műfajokban: romantikus, krimi, sci-fi, fantasy. Második férjét úgy ismerte meg, hogy megbízta egy könyvespolc megépítésével. Első könyve amiatt született, mert egy hóvihar miatt nem tudta elhagyni az otthonát, így, hogy elüsse az időt, elkezdett történeteket írni. Egyik legismertebb álneve J. D. Robb
 14. 34. Az eladott példányszámokat tekintve ő Magyarország legsikeresebb kortárs írója.
 15. 35. Amerikai író és forgatókönyvíró. Leghíresebb regényéből Audrey Hepburn főszereplésével készült film.
Down
 1. 1. Moliére, a modern komédia megteremtője is más néven született.
 2. 2. Eredeti neve Marie-Henri Beyle, Balzac szerint „a legromantikusabb realista és a legrealistább romantikus”. Soha nem választotta el a művészetet az élettől, sírjára kívánsága szerint olaszul vésték rá a nevét.
 3. 4. Leginkább gyerekkönyveiről ismert, kevesen tudják róla, hogy újságíróként, színi kritikusként is tevékenykedett, sőt még egy forgatókönyv is fűződik a nevéhez. Álnevei többek között Berthold Bürger vagy Robert Neuer.
 4. 7. Tökéletesre fejlesztette az inkognitóját, médiaszerepléseknél unokaöccse „alakította”. Annyi álnevet használt, hogy kétszer is elnyerte a Goncourt-díjat, azonban ez évtizedekig nem derült ki. A megfejtés 1. sora.
 5. 9. Magyar író, a Könyvmolyképző Kiadó szerkesztője, többnyire a sci-fi és a fantasy műfajában alkot.
 6. 13. Könyveinek számát tekintve ő a magyar rekorder, 2018-ig több, mint 700 könyve jelent meg, ami évi 18 db-ot jelent.
 7. 15. Brenner József Istvánnak született, édesapja hegedűművésznek szánta, ő festő szeretett volna lenni. Írásait környezete már korán értékelni kezdte, polgári foglalkozása szerint orvos volt, de az írást sosem hagyta abba.
 8. 16. A jelen kor egyik legolvasottabb szerzője, aki azért volt kénytelen álnevet kitalálni magának, mert kiadója úgy döntött, hogy egyetlen írótól mindössze egy könyvet jelentet meg évente. Így született Richard Bachman.
 9. 17. Borsa Brown, álnéven publikáló magyar író, minden regénye a toplisták élére kerül. Többnyire romantikus, erotikus témában ír, emellett fontos társadalmi problémákra is rámutat. Első regénye 2013-ban jelent meg.
 10. 18. A 19. század egyik leghíresebb és leghírhedtebb írója volt George Sand, aki tudta, hogy csak férfi álnéven érvényesülhet. Kiállt a nők jogaiért, a szerelem szabadságáért, szót emelt az elnyomottak érdekében. Elvált nő létére a saját tehetségéből és erejéből lett ismert és elismert. Még a nagy zeneszerző Chopin szívét is meghódította.
 11. 19. Amerikai drámaíró, aki keresztnevét akkor változtatta meg, amikor 1939-ben egy déli államba költözött.
 12. 20. Mark Twain fiatal korában egy a Mississippin közlekedő gőzösön szolgált, írói álneve efy itt használt hajózási kifejezésből származik
 13. 21. A magyar krimi író, Kondor Vilmos továbbra sem vállal nyilvános szerepléseket, magánéletét féltve őrzi. 2008-ban robbant be az irodalmi közéletbe első könyvével, amelyből azóta már filmet is forgattak.
 14. 22. Már kora gyermekkoruktól kezdve írtak, 1846-ban adták ki könyvüket saját költségükre Currer, Ellis és Acton Bell néven.
 15. 23. René Karl Wilhelm Johann Josef Maria Rilke barátnőjétől kapta művész-férfinevét, hiszen egy író sem alkothat regényhosszúságú névvel.
 16. 24. Amerikai író, aki 2010-ben bekövetkezett haláláig a legismertebb rejtőzködő író volt. A 60-as évekbeli visszavonulása óta nem jelentetett meg több könyvet, a meglévőket pedig kitartóan védte a feldolgozásoktól, akár perek árán is.
 17. 28. Egy kultikus rejtőzködő író, a posztmodern amerikai irodalom mára már klasszikusnak számító szerzője. Néhány fiatalkori képen kívül nincs róla más, pedig már 86 éves. Lakhelye nem ismert, 2009-ben egyik könyvét reklámozva, ő maga olvasta fel a szöveget, ebből csak annyi derült ki, hogy érces bariton hangja van.
 18. 29. John Griffith Chaney néven látta meg a napvilágot, nagyon kalandos életet tudhat magáénak, volt, osztrigavadász, fókavadász, farmer. Élete során rengeteget utazott, őt is elkapta az aranyláz. Akármibe is kezdett bele, mindig ő akart lenni a legjobb benne, regényeit is életének kalandos történései ihlették.
 19. 30. Alekszej Makszimovics Peskov ötszörösen Nobel-díjra jelölt orosz író, a századforduló irodalmának egyik legnagyobb hatású személyisége.
 20. 32. George Orwell csak azért választotta ezt az álnevet, mert úgy gondolta, hogy az O betű az a kezdőbetű, amely legjobban felhívja magára az olvasók figyelmét.