rejtvényes irodalom 23.05

1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435
Across
 1. 3. Katona József tragikus sorsú hősnője, aki a merániaiak befolyása alá kerül, lelkiismeret furdalásában pedig gyermekével együtt véget vet életének.
 2. 7. Angol és francia királyné is volt, több gyermekéből is király lett. Nagyon elszánt, művelt határozott és gyönyörű asszony volt, jelentős politikai befolyással bírt, részt vett keresztes hadjáratban, sőt még gyermekeit is fellázította saját apjuk ellen.
 3. 9. Egy orosz férfi, akit első felesége 69 gyermekkel ajándékozott meg, ezzel felállítva a világrekordot.
 4. 10. Gyermekkorától az volt a legnagyobb vágya, hogy anya legyen belőle, mégis rögös út és sok vetélés vezetett ahhoz, hogy fiai megszülessenek. Filmes karrierje mindig csak munkának számított, elsősorban családanyának tartotta magát az ikonikus szépség. (1. sz. megfejtés)
 5. 12. Híres énekesnő, aki rengetegféleképpen harcolt a rasszizmus ellen, többek között azzal is, hogy a világ minden tájáról fogadott örökbe gyerekeket.
 6. 15. Mivel a sors 5 leánygyermekkel áldotta meg, ezért élete céljának az ő férjhez adásukat tekintette. A regény végére két legidősebb és legfiatalabb leányát sikerült kiházasítania.
 7. 17. Fiatalon megözvegyült, így egész életében lavíroznia kellett tudományos pályája és két leánya nevelése között. Két Nobel-díjat is nyert, nőként először.
 8. 18. A világ harmadik női miniszterelnöke, Izrael Állam alapítóinak egyike. Két fia férjével maradt, miután ő Tel-Avivba költözött munkája miatt.
 9. 19. Egy fiatalkori baleset miatt nem tudott gyermeket kihordani, ebbéli fájdalmát számos lenyűgöző és megrázó festményen örökítette meg.
 10. 20. Margaret Beaufort mellett ő a másik nagyratörő anya, akinek keze benne volt a York és Lancester házak egyesítésében, véget vetve a Rózsák háborújának.
 11. 23. A magyar várvédő anya.
 12. 24. Saját leánya felnevelése után minden erejét a magyar nőnevelésnek szentelte, megalapította az Országos Nőképző Egyesületet.
 13. 26. Édesanyja nem volt felkészülve a gyereknevelésre sem lelkileg, sem anyagilag, lánya nagyon hamar nevelőszülőkhöz, barátokhoz, állami gondozásba került. Ez jócskán hatott későbbi életére és színészi pályájára. Több vetélése is volt, de gyermeke nem született, bármennyire is szerette volna. Végül nagyon fiatalon halt meg, halálának körülményeit máig rejtély övezi.
 14. 28. Több gyermeket is örökbefogadott saját gyermekei mellé, akikkel rangjához képest kiemelkedően sokat foglalkozott. Végül a politika ellehetetlenítette trónjáról és lefejezték.
 15. 31. Gyűlölte a terhességet, undorodott a csecsemőktől, gyermekeit pedig nem igazán szerette, mégis 9 gyermeknek adott életet és a mintacsalád képét testesítette meg ez a brit uralkodónő.
 16. 33. 16 gyermekéből 9 élte meg a felnőtt kort, akiket különösen szigorú szabályok szerint nevelt ez a magyar királynő.
 17. 34. Orosz irodalmi hősnő, aki boldogtalan házasságából menekülve hátrahagyja férjét és fiát és a szerelmet választja. Ebből a kapcsolatból egy kislánya születik. A válás szóba sem jöhet így el kell viselnie a társadalom megvetését.
 18. 35. Élete gyermekei halála és házasságának megromlása után vett nagy fordulatot. Híres revütáncosnőként beutazta Európát, végül koholt vádak alapján kettős ügynöknek, árulónak kiáltották ki és kivégezték.
Down
 1. 1. A 19. század második felében ritkaságszámba ment, ha egy nő a háztartásvezetés és gyermeknevelés mellett vagy helyett tanulásra adta a fejét. Három fiát férjére hagyva külföldre ment tanulni, majd hazatérve itthon harcolt, hogy a nők egyetemre járhassanak és ő maga is gyakorolhassa orvosi hivatását.
 2. 2. Két fiának megmentéséért mindent kockára tett, még hadsereget is szervezett. Egyik fiát ugyan felségárulás vádjával lefejezték, a másikat viszont Magyarország trónjára ültette.
 3. 4. Férje halálos ágyán megfogadta, hogy mindenben szembe megy annak végakaratával és mindhárom fiát a haza szolgálatába állítja. Hőslelkű anya, aki gyermekei iránti határtalan, de okos szeretetéről és a haza iránti odaadásáról tanúskodik az egész történet folyamán.
 4. 5. „Legyél olyan rossz, amilyen csak akarsz, csak ne kapjanak rajta.” A szívek királynőjének jelszava a gyerekneveléssel kapcsolatban.
 5. 6. Hazájában La Tigre, azaz Tigrisasszony néven emlegették, hiszen egész életében olyan férfiak ellen harcolt, akik veszélyeztették családját, javait, jogait.
 6. 8. Annak ellenére, hogy 4 gyermeket adott a bécsi udvarnak, csak „Egyetlenkéjét” tekintette sajátjának. Zárkózott, érzelmeit mélyen és szélsőségesen megélő, álmodozó, introvertált személyiségként inkább menekült a császárvárosból, semmint szívesen teljesítette reprezentatív kötelezettségét. (2. sz. megfejtés)
 7. 11. Amikor kislányként megkérdezték mi szeretne lenni, azt felelte családanya gyerekekkel. Ez az álma meg is valósult, hiszen 3 gyermek édesanyja lett, előtte azonban minden idők legfiatalabb úszó bajnoka lett.
 8. 13. Nem riadt vissza intrikáktól és kegyetlenkedéstől sem hogy gyermekeit a trón közelébe juttassa, bár mentségére legyen mondva, nem volt egyszerű a szultán feleségének lenni a 16. században.
 9. 14. Az utóbbi időben a legnépszerűbb first lady, szenvedélyes üzletasszony, stílusiskon, édesanya. Elkötelezett híve a hátrányos helyzetűek támogatásának és az egészséges életmódnak.
 10. 16. Az ország első királynéja, aki nagyban hozzájárult a kereszténység megszilárdításához hazánkban. Határozottan kiált férje és gyermekei mellett, az utókor eltökélt és elhivatott asszonynak ismeri.
 11. 21. Az angol történelem egyik legellentmondásosabb politikusa, aki igyekezett megteremteni a munka-magánélet egyensúlyt a miniszterelnökség és gyereknevelés között. „Természetesen anyának és háziasszonynak lenni nagyon magasrendű hivatás. De én egyúttal azt is éreztem és tudtam, hogy az én hivatásom nem kizárólag ebből áll, hanem karrierre is szükségem van.”
 12. 22. Ókori uralkodónő, aki leginkább szépségéről, intelligenciájáról és szerelmi életéről volt híres, arról azonban kevésbé emlékezik meg a történelem, hogy királynőhöz képest igen mély és bensőséges viszont ápolt 4 gyermekével, akik közül egyetlen leánya szintén befolyásos uralkodó lett.
 13. 25. Saját férje ítélte halálra, akit „csak” egy leánygyermekkel tudott megajándékozni. Mégis lányának uralkodása alatt élte Nagy-Britannia az aranykorát.
 14. 27. Eleinte csak fiatalon elhunyt forradalmár férje miatt ismerték a nevét, pedig ő maga is írt verseket, fordított és modern gondolataival jóval megelőzte korát. Rajongva szerette gyermekeit, akikkel igen bensőséges kapcsolatot ápolt.
 15. 29. Egy különleges műveltséggel rendelkező milétoszi nő, aki Athénba érkezve iskolát nyitott és később Periklész szerelme lett. Ő tanította a férfit szónokolni és gyakran megvitattak politikai kérdéseket is. Egy fiúk született, ifjabb Periklész, akit végül sikerült törvényes athéni polgárrá nyilváníttatni.
 16. 30. Fiát születése után nem sokkal elvették tőle, így érzelmileg nem álltak közel egymáshoz, később pedig vetélytársat látott benne. Férje megbuktatása után pedig ő lett Oroszország uralkodója.
 17. 32. Életét áldozta egyetlen fiáért, akit egy villám alakú sebhely emlékeztet erre élete végéig.