Rejtvényes Irodalom 23.06.

123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839
Across
 1. 2. Hazájában méltatlanul mellőzött kínai próza- és drámaíró, 2000-ben Nobel-díjat kapott. Franciaországtól kért politikai menedékjogot és 1988 óta ott él és alkot.
 2. 4. Kortárs orosz szerző, akit a 19. századi klasszikus regény hagyományainak folytatójaként tartanak számon. Életművésznők című könyvének megjelenésekor járt először Magyaroszágon, Pécsett is.
 3. 6. Finn-észt származású író, regényeiben fontos hangsúlyt fektet a női szerepekre. Tisztogatás című műve hozta meg számára a nemzetközi hírnevet, amelyből először színdarab, majd regény készült.
 4. 10. Norvég krimiíró, akit fiatal korában ígéretes labdarugó tehetségnek tartottak, országos hírnevet zenészként és dalszövegíróként szerzett magának.
 5. 13. Tatár származású orosz írónő, első regénye tatár nagymamájától hallott történeteket dolgoz fel. 2015-ben megnyerte az Év könyve díjat, a Jasznaja Poljana-díjat és a Nagy Könyv díjat.
 6. 14. Nobel-díjas perui szerző, aki már első regényével is szép sikereket ért el. Számos országban élt, ennek ellenére indult hazájának elnöki címéért, amelyet majdnem meg is nyert.
 7. 17. Walesi író, könyvei több 100 millió példányban keltek el világszerte. Történelmi kalandregényeket és krimiket ír, két legismertebb könyvét meg is filmesítették, nagyrészt magyarországi helyszíneken.
 8. 18. 2019-ben debütált A nő nem férfi című regényével, amelyben bemutatja a palesztin-amerikai nők egyéni vágyai és szigorú hagyományok közti őrlődését.
 9. 21. Cseh író, aki az emberi lét nagy kérdéseire keresi a választ. Első regénye a sztálinizmust figurázta ki, ezért kizárták a pártból, kirúgták állásából, regényét pedig betiltották. Franciaországba emigrált, későbbi művei itt jelentek meg, nagy részük francia nyelven.
 10. 26. Litvániai zsidó származású francia író, több nyelven is írt és publikált, sok esetben saját műveit is maga fordította. Több álneve is volt, ezért fordulhatott elő, hogy életében kétszer is megnyerte a Goncourt-díjat, amit mindenkinek csak egyszer ítélhetnek oda.
 11. 28. Az egyik legolvasottabb spanyol író, az Elfeledett Könyvek Temetője című tetralógia szerzője, amelynek első két kötetéhez zenét is komponált. (1. sz. megfejtés)
 12. 29. Nobel-díjas görög költő, műfordító, magyarul megjelent kötete A nappal születése.
 13. 32. Nobel-díjas dél-afrikai író, aki sok más irodalmi díjjal is büszkélkedhet. Irodalomkritikus, nyelvész, fordító, világszerte több egyetemen tanított angol irodalmat.
 14. 34. Szlovák író, publicista, kezdetben a mágiáról szóló könyveivel vált ismerté, majd horror történeteivel alkotott új világot. Magyarul eddig két misztikus thrillere jelent meg.
 15. 35. Japán származású brit író, munkáját Nobel-díjjal jutalmazták. Legismertebb regényéből film készült 1993-ban, amelynek főszerepét Sir Anthony Hopkins játszotta.
 16. 36. Az amerikai társadalom faji és nemi megkülönböztetése ellen gyakran felszólaló író, regényeinek is ez központi témája. Leghíresebb műve Pulitzer-díjat kapott, Steven Spielberg rendezett belőle filmet.
 17. 37. József Attila-díjas magyar író, költő műfordító. Mesterien egyensúlyoz a klasszikus és a modern között, egyforma lelkesedéssel ír gyermekeknek és felnőtteknek. Munkássága rendkívül sokoldalú, ugyanakkor gyakran olyan témákban merül el, mint a magány, a párkapcsolati nehézségek és a női lét kérdései.
 18. 38. Indiai születésű brit író. Írói pályafutása nagyon megosztó, az iszlám világban istenkáromlónak nevezték, vérdíjat tűztek ki a fejére, sőt még könyvének fordítóira is. 2022-ben merényletet követtek el ellene, amelyben súlyosan megsérült. Vendégszerepelt a Bridget Jones naplója című filmben is.
 19. 39. Az első osztrák szerző, aki Nobel-díjat kapott, bár nagy port felkavaró témaválasztásai és kifejezésmódja sokakat megbotránkoztatott.
Down
 1. 1. Angol televíziós műsorvezető, humorista, producer. Regényíróként néhány éve debütált egy krimisorozattal, amelynek négy nyugdíjas főszereplője bűnügyeket old meg.
 2. 3. Izlandi író, regényeinek helyszíne is ez a különleges táj. Egy ideig könyvtárosként dolgozott, ma már csak íróként és költőként tevékenykedik.
 3. 5. Nobel-díjas portugál szerző, aki a mágikus realizmus és a posztmodern elemeit is beépítette a műveibe. A portugál történelem egy-egy eseményét emelte ki regényeiben, de sosem a múlt, hanem mindig saját kora szemszögéből tekintett vissza rá.
 4. 7. Első regényének megjelenése óta titokban tartja kilétét ez az olasz szerző. Úgy véli, hogy „a könyveknek, ha már megírták, nincs szükségük a szerzőikre”.
 5. 8. Törökország vezető női írója, számos regénye jelent meg több nyelven. Írásaiban fontos szerepet kap a keleti és nyugati kultúra, a nők szerepe a társadalomban, a feminizmus, a szólásszabadság, valamint egyéb emberi jogi kérdések.
 6. 9. Franciaország egyik legismertebb kortárs írója, leginkább a krimi műfajában alkot, de előszeretettel természetfeletti szállal is megfűszerezi a regényeit. (2. sz. megfejtés)
 7. 10. Dán krimiszerző, a híres Q-ügyosztály eseteinek szerzője.
 8. 11. Kortárs német író, leghíresebb regénye az első olyan német könyv volt, amely vezette a The New York Times bestseller listáját. A történetből híres film is készült, ahol a női főszerepet Kate Winslet alakította, aki még Oscar-díjat is kapott a szerepért.
 9. 12. Joruba származású nigériai regényíró és színházi személyiség. A fekete-afrikai írók közül ő kapott először Nobel-díjat 1986-ban.
 10. 15. Szicíliai születésű szerző, rendező, forgatókönyvíró, Montalbano felügyelő megalkotója.
 11. 16. Regényeivel több díjat nyert ír szerző. Leghíresebb regénye, amelyből film is készült, egy ír lány történetét mutatja be, aki az 1950-es években munka reményében kivándorol Amerikába.
 12. 19. Máltai író, újságíró, műfordító. Legfontosabb témái az emberi szenvedés, Isten és ember kapcsolata, illetve olyan témák, amelyek Málta identitását adják. Műveit máltai, olasz és angol nyelven írta.
 13. 20. Kanadai író, az utóbbi idők egyik legtermékenyebb szerzője. Írásaiban jelentős szerepet kapnak az emberi jogok, a nőiesség társadalmi felfogása. Leghíresebb regénye egy jövőbeli, nőket elnyomó társadalomról fest képet.
 14. 22. Lovagregényét a 20. század egyik legjobb ifjúsági regényének nevezték, azóta is vezeti a sikerlistákat Hollandiában. Irodalmi munkájának elismeréseképp lovaggá ütötték.
 15. 23. Lengyel fantasyíró, aki leghíresebb regényét fia unszolására írta, amellyel a Fantastyka magazin pályázatán 3. helyezést ért el. A történetfolyamra jelentős hatással volt a szláv mitológia, ma az egyik legnépszerűbb sorozat a Netflixen.
 16. 24. Észak-koreai disszidens, aki szökésének történetét őszintén megírta bemutatva Észak-Korea zárt világát. 2013-ban az ENSZ bizottsági tanácsának ülésén is beszédet mondott és azóta is aktívan segíti az onnan kimenekülő családokat.
 17. 25. Magyar származású svájci író, aki könyveit először magyarul, később francia nyelven írta. Első regényéből 2013-ban filmadaptáció készült, amely díjat nyert a 48. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon.
 18. 27. Zanzibári író, 2021-ben kapott Nobel-díjat. Műveiben a menekülti lét és a gyarmatosítás témáit járja körül.
 19. 30. Eredetileg bloggerként ismerték hazájában, de teherautó-sofőrként is dolgozott. Regényíróként 2012-ben debütált Az ember, akit Ovénak hívnak című könyvével, amiből már két film is készült. Svédországban azóta is töretlen a sikere, könyveit több, mint 25 nyelvek jelentették meg.
 20. 31. Nagysikerű afgán-amerikai író, aki regényeinek helyszínébe és szereplőibe mindig beleszövi hazáját. Első regénye, a Papírsárkányok, több, mint 100 hétig volt a New York Times bestseller listáján.
 21. 33. Ennek a skót írónak számos romantikus és történelmi regény, valamint krimi fűződik a nevéhez. Legismertebb álneve M. C. Beaton.